Cursors

Thursday, June 24, 2010

Mencegah Kanser Serviks


Jauhi rokok
    Nikotin yang terdapat di dalam rokok mempermudahkan selaput lendir sel-sel bereaksi atau terangsang, baik pada paru-paru mahupun serviks. Tetapi, masih tidak diketahui jumlah nikotin yang boleh menyebabkan kanser rahim.
'Douching' vagina
    Kebiasaan membersihkan vagina boleh menyebabkan kanser serviks sama ada dengan menggunakan antiseptik mahupun deodoran. "Douching" atau mencuci vagina boleh menyebabkan jangkitan pada serviks. Jangkitan berlebihan akan merangsang terjadinya perubahan sel, yang akhirnya menjadi kanser. Oleh itu, elakkan membeli sembarangan ubat pembersih vagina terutamanya yang boleh mengekalkan pH vagina anda.
Menyapu bedak
    Jangan sekali-kali menyapu bedak pada vagina yang gatal atau merah-merah. Pemakaian bedak pada vagina (sewaktu subur) boleh menyebabkan terjadinya kanser ovari. Ketika ovulasi terjadi luka pada vagina dan apabila disapu bedak, ia akan melekat di atas luka tersebut. Kelebihan sel ini akan berubah menjadi sel kanser.
Berganti-ganti pasangan
    Kanser serviks juga boleh terjadi pada wanita yang gemar bertukar pasangan seks. Virus seperti "Human Papilloma Virus (HPV)" akan mengubah sel-sel di permukaan 'mukosa' dan terus merebak menjadi kanser.
Lambat kahwin
    Mana-mana wanita yang lambat atau tidak berkahwin turut berisiko untuk mendapat kanser ovari dan 'endometrium'. Ini disebabkan mereka akan terus-menerus mengalami ovulasi (kesuburan) tanpa henti. Rangsangan terhadap 'endometrium' akan terus terjadi dan sifatnya akan berubah menjadi kanser. Apabila haid pertama terjadi di bawah usia 12 tahun, tempoh atau perjalanannya semakin panjang. Jadi, kemungkinan untuk terkena kanser ovari semakin besar. Cara terbaik untuk mencegahnya adalah dengan berkahwin dan hamil.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails